حسین مدیر امور آب و فاضلاب گنبدکاووس اعلام کرد: وضعیت منابع تامین آب شُرب این شهرستان بحرانی و قرمز است.سعیدیراد در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این شهرستان با فقر شدید منابع آب مواجه است اما بخش زیادی از منابع آب آن ( ۹۰ درصد) همانند دیگر نقاط کشور در بخش کشاورزی و برای محصولاتی با نیاز آبی بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
به گفته وی کشت شالی در منطقه سبب افت سطح آبهای زیرزمینی شده است و باید برای رفع این مشکل چاره ای اساسی اندیشیده شود.
وی ادامه داد: ۱۵ روستای بخش مرکزی و سه روستای بخش مرزی داشلیبرون این شهرستان باوجود برخورداری از منابع آب، به سبب استفاده از آب شُرب برای مصارف دام و کشاورزی و قطع مکرر برق با کمبود شدید آبی مواج
مدیر امور آب و فاضلاب گندبکوس اضافه کرد: روستاهای “حاجیلر قلعه، آق قایه، نورخان آباد، زابل آباد، قلندرآباد، چای قوشان کوچک، توتلی کوچک، امیدیه، امید آباد، فیضیه یک و ۲، ابوذر سه، یسرکچن، دیگچه و خیرآباد” در بخش مرکزی و سه روستای “ترشکلی، دوزالوم و اوخی تپه” بخش داشلی برون تابستان را با تنش آبی شدید آغاز کردند.
وی افزود: درصورت استمرار کم توجهی و عدم مدیریت مصرف آب شُرب توسط مشترکان این روستاها، قطع آب آنها در روزهای آینده دور از انتظار نیست مضاف براینکه هم اکنون به برخی مشترکان این روستاها که در انتهای شبکه توزیع سکونت دارند، با تانکر آبرسانی میشود.
سعیدی راد بابیان اینکه از مجموع ۶۵ هزار مشترک مدیریت امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس ۳۶ هزار مشترک در مناطق روستایی زندگی میکنند، اضافه کرد: علاوه بر روستاهایی که با تنش آبی مواجه شدند، این مدیریت به ۱۸ روستا عموما در بخش داشلی برون و ۱۲ نقطه جمعیتی دربخش مرکزی شهرستان که فاقد منابع آب بوده و ۹ هزار و ۲۶۰ نفر جمعیت دارند با ۶ دستگاه تانکر با ظرفیت کل ۱۱۴ متر مکعب به صورت سیار آبرسانی میکند.
به گفته وی، آبرسانی سیار به روستاها و نقاط جمعیتی فاقد منابع آب گنبدکاووس برحسب جمعیت روستا هر ۴۸ ساعت و یا هفتهای یکبار و به ازای هر نفر بین ۱۰ تا ۱۵ لیتر آبرسانی میشود.
مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس ادامه داد: به سبب خشکسالی و کاهش منابع آب سفرههای زیرزمینی درسال آبی جاری (مهر ۹۹ تاکنون) دبی چاههای تامین کننده آب شرب مشترکان گنبدکاووس هم اکنون ۱۶ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش یافته و این روند ادامه دارد.
سعیدیراد گفت: در حال حاضر مجموع نیاز آب شُرب مردم مناطق شهری و روستایی گنبدکاووس در پیک مصرف هزار و ۶۵ لیتر برثانیه که دبی استحصال از ۹۰ حلقه چاه آب موجود ۷۰۰ لیتر برثانیه است.
وی، میزان بهرهمندی مشترکان روستایی مدیریت آب و فاضلاب گنبدکاووس از آب شُرب سالم را ۵۹.۷ درصد اعلام کرد و افزود: این میزان برخورداری حدود ۱۳ درصد کمتر از میانگین استانی است ضمن اینکه از مجموع ۱۷۲ روستای این شهرستان ۱۵۴ روستا دارای تاسیسات آبی هستند.
مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس همچنین با گلایه از استفاده آب شُرب برای مصرف دام در روستاهای شهرستان گفت: ۳۸۵ هزار راس دام سبک و سنگین و چهار میلیون قطعه طیور در شهرستان وجود دارد که حدود ۳۵ درصد آب شُرب در حوزه روستایی معادل ۱۲۰ لیتر برثانیه، برای مصارف دام و طیور استفاده میشود.
این اظهارات درحالی است که سال گذشته نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی گفته بود: با توجه به لغو شدن مصوبه ممنوعیت کشت برنج و افزایش تولید برنج در کشور میتوان جلوی واردات برنج بیکیفیت را گرفت.
رمضانعلی اظهار کرد: برخی از مردم منطقه گلستان از بیش از یک قرن قبل اقدام به کشت برنج میکنند و برای این کار از آبهای چشمهسارها و رودخانهها استفاده میکردند.
وی بیان کرد: هیئت دولت از سال ۱۳۹۷ کشت برنج در تمامی استانهای کشور بهجز گیلان و مازندران را ممنوع کرد و از آن زمان به بعد کسانی که خارج از این دو استان اقدام به کشت برنج میکنند، توسط وزارت نیرو جریمه میشوند.
سنگدوینی با اشاره به اینکه ممنوعیت کشت برنج بسیاری از جوانان روستایی را بیکار کرد، افزود: برنج یکی از محصولات کشاورزی درآمدزا است؛ وقتی مردم بتوانند در همان روستا درآمدزایی خوبی داشته باشند، به سمت شهر مهاجرت نمیکنند.
نماینده مردم گرگان و آققلا خاطرنشان کرد: با ممنوعیت کشت برنج در گلستان، مردم به سمت کشت محصولات دیگر نظیر چغندر قند، گوجهفرنگی و ذرت روی آوردند که این محصولات نیز آب زیادی مصرف میکنند.
سنگدوینی با اشاره به اینکه کشت برنج در گلستان غالباً در زمینهای خرد انجام میشود، گفت: مردم با کشت این محصول نیاز خودشان در طول سال به برنج را تأمین و در کنار آن بخشی از نیاز مالی شان را برطرف میکردند.