پایگاه خبری پریشهر

پریشهر
۳۰۶هزار هکتار از مراتع گلستان مستعد تبدیل به بیابان است

۳۰۶هزار هکتار از مراتع گلستان مستعد تبدیل به بیابان است

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیز داری استان گلستان گفت: ۳۰۶ هکتار از مراتع شمال این استان مستعد تبدیل شدن به بیابان است که از این میزان ، یک هزار و ۳۰۰ هزار هکتار در شرایط بحرانی بیابان زایی و تولید ریزگرد قرار دارد.

حمید سلامتی در نشست با خبرنگاران  اظهار کرد: کاهش بارندگی، کم‌شدن حق آبه رودخانه اترک، اجرا نشدن طرح‌های منابع طبیعی و تغییر اقلیم از دلایل تبدیل مراتع گلستان به بیابان است که راه حل جلوگیری از گسترش آن، اجرای طرح‌های مقابله‌ای و پیشگیرانه است.

گلستان ۸۶۲ هزار هکتار مرتع دارد که حدود یک سوم آن واقع در مناطق شمالی استان به‌ویژه در آق قلا، گمیشان و گنبدکاووس در معرض بیابانی شدن است که برای جلوگیری از پیامدهای ریزگردهای ناشی از آن باید تدابیر ویژه‌ای اتخاذ شود.

ریزگردها در گلستان ۲ منشا داخلی و خارجی دارند که عمده دلایل داخلی آن تخریب مراتع و تبدیل آن به اراضی زراعی، کشت در اراضی زراعی کم بازده، خشک شدن تالاب‌ها و چرای بیش از حد دام در مراتع و عمده دلایل خارجی آن که بیشترین سهم را دارند، وجود صحرای «قره قوم» کشور ترکمنستان و ورود گردو غبار از برخی استان‌های همجوار (سمنان و خراسان شمالی) است.

وی با تاکید بر شتاب در اجرای طرح‌های علاج بخشی در پیشگیری و مقابله با بیابان‌زایی در مراتع گلستان گفت: اعتبار فعلی اجرای طرح‌های احیا ،اصلاح و بیابان‌زایی ناکافی است و با روند روبه پیشرفت بیابان‌زایی همخوانی ندارد.

سلامتی با اشاره به این که زنگ خطر بیابان‌زایی گلستان به صدا درآمده است خاطرنشان کرد: علاوه بر طرح‌های مرتع‌داری و آبخیزداری در مراتع، طرح «احیای عرصه‌های ملی شمال استان از گمیشان تا قازانقایه مراوه‌تپه در دست تهیه است که اجرای این طرح سه ساله به سه هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

وی افزود: استانداری گلستان به دلیل ضرورت بیابان‌زدایی در شمال استان پذیرفت که اجرای این طرح در قالب مصوبات دور دوم سفر استانی دولت به گلستان گنجانده شود.

سلامتی ابزار امیدواری کرد با اجرای طرح مرتع‌داری و مقابله با بیابان‌زایی، خطر بیابانی شدن مراتع گلستان کُند شود.

به گفته وی در سفر دور نخست دولت سیزدهم به گلستان هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرح‌های مرتع‌داری و بیابان‌زدایی استان مصوب شد که تاکنون ۳۵۰ میلیارد ریال آن تخصیص یافت.

جنگل‌های هیرکانی و مراتع  گلستان به عنوان یکی از ظرفیت‌های ارزشمند گلستان است که برای حفظ و پاسداری از آن نیازمند حضور و همراهی جدی مردم هستیم که خوشبختانه با همراهی رسانه‌ها به ویژه ایرنا شاهد همکاری خوب مردم این استان هستیم  .

وی افزود: تمام فعالیت‌های در حال اجرا در منابع طبیعی گلستان حافظ منافع مردم و حاشیه‌نشینان جنگل است باید طوری رفتار شود که آیِندگان هم بتوانند از ظرفیت منابع طبیعی گلستان بهره‌مند شوند.

سلامتی افزود : با وجود آنکه بیش از ۵۰ درصد از اعتبارات و نیروی انسانی اداره کل منابع طبیعی به بخش حفاظت تعلق دارد ولی همچنان نیازمند ارتقا سطح اعتبارات و نیروهای حفاظتی هستیم.

وی گفت: متاسفانه به سبب برخی مشکلات معیشتی و چالش‌های اقتصادی شاهد آن هستیم که برخی از حاشیه‌نشینان که تعداد اندکی را شامل می‌شوند به طبیعت دست‌اندازی می‌کنند.

سلامتی گفت: با نگاه ویژه مقام معظم رهبری به مقوله منابع طبیعی اعتبارات خوبی از صندوق توسعه ملی تخصیص یافته است و پروژه‌های بخش منابع طبیعی جهش خوبی را در حوزه اعتبارات تجربه می‌کنند.

دیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: در سفر اسفند ماه سال گذشته رییس جمهور به گلستان مبلغ ۲۰۰ میلیارد ریال برای استان اختصاص یافت که با  تعیین پیمانکاران مربوط عملیات اجرایی پروژه‌ها آغاز و تا پایان شهریور به اتمام می‌رسد .

وی افزود: پروژه‌های آبخیزداری، اصلاح، احیا و مدیریت عرصه‌های بیابانی از جمله پروژه‌های منظور شده در مصوبات سفراست که با روند خوبی در حال نهایی شدن است .

وی به مخاطرات طبیعی متعدد فراروی گلستان اشاره کرد و گفت: سیل، حریق، شکل‌گیری کانون‌های ریزگرد و طوفان‌های گرد و خاک از جمله مباحثی است که خسارت‌های بی‌شماری را به گلستان تحمیل می‌کند .

سلامتی افزود: هر چند پروژه‌های سازه‌ای مانند مرتع کاری، جنگلکاری، سنگ‌چین و سدهای گابیونی ثمرات مطلوبی برای حفظ آب و خاک ایجاد می‌کند اما در وهله نخست باید به عملیات حفاظت از پوشش گیاهی و توسعه رویشگاه های مرتعی و جنگلی بپردازیم.

 

درباره نویسنده خبر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *