محمدصابر قائم مقامي -مدیر کل غله و خدمات بازرگانی گلستان گفت: در فصل خرید سال 1403 مجموعاً یک میلیون و 111 هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شد که این رقم نسبت به سال گذشته رشد دو برابری داشته است.
به گزارش پابگاه خبری پریشهر، روح اله مهری در نشست با اهالی رسانه استان با اشاره به تولید 556 هزار تن گندم در سال 1402 اظهار داشت: در سالجاری قریب به 20 هزار میلیارد تومان ظرف دو ماه به حساب کشاورزان استان واریز شد.
وی با بیان این که در سال گذشته از مجموع گندمهای خریداری شده 73هزار تن به سیلوهای دولتی وارد شده بود یادآور شد: امسال 214 هزار تن گندم وارد سیلوهای دولتی شد که معادل 19 و نیم درصد گندمهای خریداری شده بود.
به گفته وی امسال از محل ذخیره سازی گندم در سیلوهای دولتی 40میلیارد تومان به نفع دولت صرفه جویی شد.
مهری خاطرنشان کرد: گندم در دسته کالاهای استراتژیک است و از همین رو در حوزه پدافند غیر عامل توصیه می شود که حداقل 50 درصد گندم باید در سیلوهای دولتی نگهداری شود تا در صورت ضرورت، دولت بتواند در سریع ترین زمان ممکن نیازهای اولیه مردم را مرتفع کند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر این توازن در سیلوهای گلستان وجود ندارد به طوری که به رغم همه تلاش های صورت گرفته، امسال تنها 19 و نیم درصد گندم در سیلوهای دولتی ذخیره شد.
وی اضافه کرد: بر همین اساس از شرکت بازرگانی ایران خواستیم تا از محل مولد سازی،مجوز ساخت سیلوی دولتی را در استان گلستان صادر کند.
سیلویی برای غرب گلستان
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان گفت: سال 84 یک زمین 11 هکتاری جهت احداث یک سیلوی بتنی با ظرفیت 50 هزار تن گندم در روستای نودیجه خریداری و امور اولیه نظیر اخذ موافقتنامه اصولی و آزمایش خاک، تا سال 86 به انجام رسیده بود.
مهری ادامه داد: در مرداد سال 403 ، پس از 17 سال وقفه، مصوبه شرکت بازرگانی ایران برای احداث سیلو اخذ و عملیات کلنگ زنی به زودی انجام میشود.
وی با بیان اینکه اعتبار پیش بینی شده جهت احداث یک سیلوی 50هزار تنی در دهه 80 قریب به 350 میلیارد تومان بوده اظهار داشت: حالا با توجه به تورم، برآورد ساخت به هزار میلیارد تومان افزایش یافته که اعتبار آن هم تأمین شده است.
مهری گفت: با احداث این سیلو کشاورزان قریب به 80 روستا در جنوب بندرترکمن، شرق کردکوی و غرب گرگان می توانند محصول گندم خود را تحویل این مرکز بدهند. وی با اشاره به اینکه بیشتر مراکز دولتی خرید گندم در شرق استان متمرکزند خاطرنشان کرد:
از سالهای قبل جانمایی های سیلوهای دولتی به سمت شرق بوده و کشاورزان غرب استان مجبورند برای تحویل گندم به سیلوهای خصوصی مراجعه کنند.
به گفته وی، گلستان به 6 سیلوی دولتی نیاز دارد که مراحل احداث و اجرا در دست مطالعه و پیگیری است.
مهری بر لزوم حمایت از سرمایه گذاران بخش خصوصی در این بخش نیز تأکید کرد و یادآور شد: اما گندم کالایی استراتژیک است که باید همه پیش بینی ها و احتمالات درباره آن در نظر گرفته شود.
وی اضافه کرد: در همین راستا و به منظور تشدید نظارت بر سیلوها و مراکز خرید گندم خصوصی طی پانزده ماه گذشته اعتباری قریب به یک و نیم میلیارد تومان برای استقرار دوربین های نظارتی در کارخانجات آرد و سیلوهای خصوصی هزینه شده است.
کشف و پیگیری تخلفات میلیاردی در حوزه گندم و آرد
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی گلستان با تأکید بر تشدید نظارت و مبارزه با فساد در حوزه گندم و آرد و نان از سوی این مجموعه خاطرنشان کرد: بزرگ ترین پرونده های فساد در حوزه گندم و آرد در کشور متعلق به گلستان است.
مهری تصریح کرد: در حال حاضر پرونده های مفتوح مربوط به کسری 11 هزار تنی گندم در یک کارخانه آرد با مبلغ 138 و نیم میلیارد تومان خسارت به بیت المال، یک پرونده با موضوع کسری گندم به میزان648 تن با خسارت 23 میلیارد تومان مربوط به یک سیلوی بخش خصوصی و یک پرونده با 11 هزار و 800 تن کسری با مبلغ 250 میلیارد تومان خسارت به دولت در حال بررسی و پیگیری قضایی هستند.
وی تصریح کرد: سال 1403 برای اولین بار به 5 مرکز بزرگ خرید گندم که در سنوات گذشته کسری داشته و پرونده هایشان مفتوح بود به رغم فشارهای مختلف که از مراجع مختلف وارد شد اجازه خرید گندم ندادیم.
مهری با بیان اینکه در مقابله با فساد نگاه حزبی و سیاسی محلی از اعراب ندارد، تأکید کرد: امروز هم اعلام می کنم در سال آینده هر کارخانه ای که کسری گندم داشته باشد اجازه خرید گندم نخواهد داشت.
گلستان، پیشتاز پرداخت مطالبات گندمکاران
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی گلستان با بیان اینکه امسال متوسط پرداخت مبالغ گندمکاران در این استان به 45 روز رسید، اظهار داشت: امسال سازمان هدفمندی یارانه ها متولی پرداخت پول گندم از محل فروش نفت بود و آن را از طریق بانک سپه که به عنوان بانک عامل معرفی شده بود به کشاورزان پرداخت کرد.