15شهريور 1403
مدير سابق در گمرك ايران و صاحب نظر حوزه تجارت كشور گفت: نقش نيروي انساني در سازمان گمرك به عنوان كنترل كننده منابع مالي را نمي توان ناديده گرفت.
مهدي محمدي در گفت و گو با پايگاه خبري پريشهر اظهار داشت: آنچه موجب تعالی یا نزول یک سازمان تاثیرگذار مانند گمرک میشود اهمیت و توجه به سرمایه و منابع انسانی است بر اين اساس نيروي انساني شاغل در گمرك میتوانند روشهایی برای کاهش هزینهها در اين سازمان را به كار گيرند.
به گفته وي نقش دیگر نیروی انسانی در سازمان، آموزش صحیح و توسعه توانمندیهای کارکنان است كه با استفاده از نیروی کار متخصص و کاربلد میتوان تا حد بسیار زیادی بهرهوری سازمان را افزایش داد.
مدير سابق در گمرك ايران يادآور شد: منابع انسانی شامل تمام منابع و فعالیتهای مربوط به مدیریت انسانی از جمله جذب، آموزش، ارزیابی و ارتقای توانمندیهای نیروی انساني شده و سرمایه انسانی نيزبه مجموعه توانمندیها، دانشها و تخصص نیروی انسانی اطلاق میشود.
وي افزود: مدیریت سرمایه اصلی هر سازمان (نیروی انسانی) و از ضروری ترین نیازهای سازمان می باشد و راهبری مدیریت منابع انسانی از نقش های اثرگذار و ماندگار سازمان ها پیشرو و مهمترین عامل موفقیت سازمان ها در تحقق منشور و هدف سازمانی خواهد بود.
اين صاحب نظر ادامه داد: از جمله مهمترین اهدافی که طی دهه اخیر به طور جد مورد اقدام سازمان گمرك بوده و با تمام توان و قوا به سمت آن حرکت نموده توسعه الکترونیکی بوده. لیکن در تحقق این مسیر، متاسفانه توسعه منابع انسانی سازمان از جمله توانمندی سازی ؛ آموزش و توسعه ؛ جبران خدمات ؛ انگیزه و مدیریت مسیر شغلی مورد توجه قرار نگرفته است.
وي گفت: به همين دليل سازمان گمرك به جي تمرکز بر افزایش دانش و تخصص ؛ فرهنگ سازمانی ؛ سلامت اداری و … نیروی انسانی و همچنین ایجاد شرایط بهینه جهت نگهداشت کارآمد و امکان ارتقاء اثر بخشی و بهره وری این سرمایه عظیم سازمانی که شالوده و اساس موفقیت در تحقق اهداف و برنامه سازی می باشد را هم راستا و هم سطح درنظر نگرفته است.
محمدي افزود: نادیده گرفتن همسویی راهبردی و استراتژی منسجم انسانی با خط مشی های موجود در جذب ؛ ارتقاء ؛ پاداش ؛ آموزش و جبران خدمات و استراتژی کسب و کار مهمترین عامل و مانع جهت عدم نیل به اهداف از پیش تعیین شده سازمانی گمرک خواهد بود.
اين مدير سابق در گمرك ايران خاطرنشان كرد: عدم شایسته سالاری ؛ عدم توجه به ارتقا مسیر شغلی ؛ عدم توجه به نیاز های کارکنان از جمله تامین مسکن ؛ صندوق رفاه و … رابطه مستقیم با انگیزش کارکنان و نهایت رابطه با میزان تحقق اهداف از پیش تعیین شده سازمانی خواهد بود.
وي اضافه كرد: متاسفانه باید به این نکته اذعان داشت که کاربر و هدایت کننده، پیچیده ترین و پیشرفته ترین تکنولوژی و سامانه های رایانهای هوشمند درنهایت یک انسان (سرمایه انسانی )می باشد ، بنابراین حذف نقش عامل انسانی و تاثیر آن ، تحقق اهداف و برنامه های سازمانی را با مشکل و تاخیر روبرو خواهد كرد.
وي گفت: در حال حاضر در سازمان حاکمیتی گمرک جمهوری اسلامی ایران مغفول مانده اهمیت به سرمایه انسانی و هدر رفت این سرمایه ارزشمند است و عدم توجه به شاخص های پدافند غیرعامل، سبب دلسردی کارکنان و نزول بازدهی ایشان در بعد مادی و معنوی شده است.
ممدي اظهار داشت: پایین بودن حقوق و دستمزد ، کافی نبودن منازل مسکونی(سازمانی) ، عدم تطابق دریافتی با تکالیف محوله ، فقدان آتیه روشن در انتهای دوره سی ساله خدمت ، -انتصابات مغایر ضوابط ، ضعف بیمه های تکمیلی،-عدم ارتباط کاربردی میان گمرک ایران و سازمان جهانی گمرک و عدم اعمال خط مشی سازمان جهانی گمرک در مسیر توسعه و رشد گمرک ایران از جمله دلايل دلسردي نيروهاي گمرك بوده است.
وي ادامه داد: راه اندازی صندوق ذخیره کارکنان گمرک جمهوری اسلامی ،احیاء و تقویت شرکت تعاونی اعتبار کارکنان گمرک ایران ، حمایت از پروژه مسکن کارکنان ، انعقاد قرارداد با شرکت های بیمه گر در بالاترین سطح ارائه خدمات، ازنگری در قرارداد های خدمات فوق العاده گمرک به ذینفعان در ساعات غیر موظفی و استفاده از ظرفیتهای قانونی برای افزایش حقوق کارمندان در قالب های رفاهی ذیل ماده ۱۶۲ قانون امور گمرکی و زنده نموده حق از دست رفته ارزش افزوده و مالیات واحياي حق الکشف از راهكارهاي رفع مشكلات اين حوزه است.