24 خرداد 1404
فهیمه احاقلو_ پریشهر/جنگ و درگیری بین کشورها زخم های عمیق و فراوانی از خود بر جای میگذارد و کودکان یکی از زخم های پنهان جنگ هستند.
بامداد جمعه 23 خرداد مردم ایران با شوک بزرگی مواجه شدند،حملات رژیم غاصب اسرائیل به نقاطی از کشورمان موجب به شهادت رسیدن چند مقام نظامی،هسته ای و تعدادی از هموطنانمان شد.
در چنین شرایطی طبیعی است، اکثر مردم اخبار مربوط به این وقایع را دنبال و تمام صحبتها حول محور اتفاقات اخیر در کشور بچرخد.
شرایط بحرانی است و معمولأ در این شرایط اخبار و گفت و گوها جلوی کودکان دنبال می شود،امری که به گفته کارشناسان علوم اجتماعی و روانشناسان میتواند تبعات منفی گسترده ای بر سلامت روح و روان کودکان برجای بگذارد.
کارشناسان علوم اجتماعی معتقدند،اخبار مربوط به جنگ تبعات گسترده و عمیقی بر کودکان دارد و فقط سلامت روانی آنها را نشانه نمیگیرد بلکه بر جامعه پذیری،روابط اجتماعی،مشارکت اجتماعی و سیاسی،سلامت اجتماعی و رفاه آنها تأثیر گذار خواهد بود.
یک کارشناس علوم اجتماعی در گفت و گو با پریشهر اظهار کرد:کودکان از نظر عاطفی و شناختی هنوز در حال رشد هستند و نمیتوانند به طور کامل پیامدهای اخبار جنگ را درک کنند.
زینب سیدنیا افزود:معمولأ اخبار مربوط به جنگ حاوی تصاویر و گزارش های خشونت آمیز،مرگ و میر و ویرانی است این تصاویر میتواند باعث ترس و اضطراب شدید در کودکان شود.
وی با بیان اینکه اخبار جنگی معمولأ بر استراتژی نظامی،تلفات انسانی و تحولات سیاسی تمرکز دارد، گفت: در این شرایط نباید فراموش کنیم کودکان قربانیان خاموش این درگیری ها هستند و نیاز به توجه و حمایت ویژه دارند.
کارشناس علوم اجتماعی، جنگ را یک پدیده شوم و خانمان برانداز در هر جای دنیا عنوان کرد و افزود:نه تنها بزرگسالان درگیر تبعات تلخ آن میشوند بلکه آسیب پذیرترین قشر جامعه یعنی کودکان را تحت تأثیر قرار میدهد.
دور نگه داشتن کودکان از اخبار مربوط به جنگ
سیدنیا با اشاره به راهکارهایی برای کاهش تأثیرات منفی اخبار بر کودکان گفت:در شرایط فعلی کشور،دور نگه داشتن کودکان از اخبار مربوط به این وقایع غیر ممکن به نظر میرسد اما میتوان با انجام برخی اقدامات اثرات منفی این اخبار بر کودکان را کاهش داد.
وی ادامه داد: زمان تماشای تلویزیون و استفاده از رسانه اجتماعی در حضور کودکان را تا حد امکان محدود کنید و برنامه های تلویزیونی متناسب با سن کودکان که حاوی خشونت نباشد انتخاب کنید.
کارشناس علوم اجتماعی با بیان اینکه ایجاد فضای امن و دوستانه برای گفت و گو با کودکان و پاسخ به سؤالات با زبانی ساده میتواند از اضطراب کودکان بکاهد، افزود:اگر قرار است اطلاعاتی در مورد جنگ به کودکان دهید باید متناسب با سن و درک آنها باشد،حمایت عاطفی مثل در آغوش گرفتن،نوازش کردن و کلمات محبت آمیز به کودکان را فراموش نکنید،هم چنین فعالیتهایی مثل خواندن کتاب،بازی های آرام،نقاشی و موسیقی میتواند به آرامش کودکان کمک بسزایی داشته باشد.
به گفته سیدنیا،کودکان در زمان شرایط بحرانی به شدت به والدین خود وابسته اند،بنابراین والدین در وهله نخست باید به سلامت جسمی و روانی خود اهمیت داده تا بتوانند بهتر از کودکان خود مراقبت کنند.
وی خاطرنشان کرد: به کودکان خود اطمینان دهید در کنار آنها هستید و از آنها مراقبت میکنید و اگر علائمی هم چون اضطراب،ترس و افسردگی مشاهده کردید حتمأ از یک متخصص روانشناس کودکان مشورت بگیرید.