روح اله هراتی: ورود دستگاه قضا به چالش ثبتی خانه مطبوعات استان گلستان که در پی درخواست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی صورت گرفت و برگزاری نشستهای چند جانبه با اعضای هیأت مؤسس خانه مطبوعات پیشین، هیأت مدیره خانه مطبوعات فعلی، نمایندگان اداره کل ارشاد و اداره ثبت شرکتها فصلی جدید از روند ثبت این نهاد صنفی را گشود.
آن چه از صورتجلسه تنظیمی برمیآید، موضوع عزل هیأت مدیره خانه مطبوعاتی که دو سال پیش از سوی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت در رسانهها عنوان شده بود غیرقانونی بوده است.
***
دوره مسئولیت هیئت مدیره خانه مطبوعات استان در سال ۹۶ پایان یافت و لازم بود که نسبت به تشکیل مجمع عمومی، برگزاری انتخابات و تعیین هیأت مدیره جدید اقدام شود اما اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گلستان بدون اطلاع از چند و چون قوانین و بدون توجه به مستندات اساسنامهای و صرفاً با اتکا به آنچه که “صورتجلسه مجمع عمومی برای عزل هیئت مدیره خانه مطبوعات” خوانده میشد، آن خانه را طی چند خط نامه اداری منحل اعلام کرده و برای ایجاد تشکلی جدید با نام “خانه مطبوعات و رسانه” که در واقع تشکلی دولتی و تحت نظارت وزارت ارشاد بود دست به کار شد. هیأت مؤسس جدید برگزید و فراخوان مجمع عمومی “خانه مطبوعات و رسانه” را منتشر کرد.
این فراخوان گویای آن بود که قرار است یک نهاد صنفی جدید، اما همنام با خانه مطبوعات شکل بگیرد در حالی که این همنامی از منظر قوانین ثبتی محل اشکال بوده و همین هم باعث شد که بعد از برگزاری انتخابات در اسفند ۹۶ ثبت خانه جدید با موانعی رو به رو شود اما هیأت مدیره این نهاد صنفی فاقد مجوز، بی توجه به اشکالات موجود به فعالیت خود ادامه داد تا جایی که مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی طی مکاتبهای با مدیر خانه مطبوعات استان از وی خواست تا زمانی که “خانه مطبوعات و رسانه” به ثبت نرسیده از هر گونه فعالیت در این قالب خودداری کنند.
اما وقتی همه راهها برای به ثبت رساندن این تشکل جدید به بن بست رسید برای ارشاد چارهای نماند جز اینکه برای تعیین تکلیفِ این استخوان در گلو به دستگاه قضایی پناه ببرد.
***
در نشست اعضای هیأت مدیره پیشین خانه مطبوعات، هیأت مدیره خانه مطبوعات و رسانه، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، رییس دادگاه عمومی گرگان و رییس اداره ثبت شرکتها، تصمیماتی اتخاذ شد که دارای ایرادات و اشکالات اساسی است.
از جمله این تصمیمات، نشاندن هیأت مدیره خانه مطبوعات و رسانه به جای هیأت مدیره خانه مطبوعات قبلی بود(همان که به صورت غیرقانونی منحل شده بود) تا با این ترفند همان خانه مطبوعات قبلی که دارای شناسه ثبتی است به فعالیت خود ادامه دهد اما با هیئت مدیرهای که در چارچوبی دیگر انتخاب شده بودند (این امر بدان معناست که باید مستندات مربوط به تعیین هیئت مؤسس و برگزاری مجمع عمومی اسفند ۹۶ برای تصویب اساسنامه جدید و انتخاب هیئت مدیره خانه مطبوعات و رسانه را نادیده گرفت)
مبرهن است که این تصمیم و جابهجایی به لحاظ قانونی قابل اجرا نیست چرا که فراخوان منتشر شده در اسفند ۹۶ و اساسنامهای که مورد تصویب مجمع قرار گرفت دلالت بر تأسیس یک تشکل جدید دارد و هرگز نمیتوان نتیجه انتخابات یک تشکل را برای تشکلی دیگر نافذ دانست.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بعد از برگزاری مجمع عمومی و انتخابات “خانه مطبوعات و رسانه” در اسفند ۹۶ با اداره ثبت شرکتها مکاتبه کرده و اعضای هیأت مدیره این تشکل جدید را جهت انجام مراحل ثبتی به آن اداره معرفی کرده است. حالا چطور بعد از گذشت بیش از یک سال میتواند آن مستندات اداری را نادیده بگیرد.
جای انکار نیست که اهالی رسانه استان خواهان وجود تشکلی قوی و قدرتمند در حوزه رسانه اند و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز باید به عنوان متولی این حوزه، بستر و زمینههای لازم برای تحقق این مهم را فراهم کند؛ اما نه به قیمت دور زدن قانون…